Blastokist Transferinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Momart

Blastokist Transferinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İnsan embriyosunun 5 - 6 günlük haline blastokist adı verilmektedir. Normalde 2 - 3 günlük embriyolar fallop tüpünden rahime olan yolculuğunu henüz tamamlamamıştır. Yaklaşık olarak altıncı günde embriyo rahim duvarına tutunmaya başlar.

Blastokist transferi de gebelik sürecini mümkün olduğunca doğal gebeliğe yakın yapmak için gerçekleştirilir. Bu sayede gebelik şansı daha da artmaktadır. Embriyo blastokist seviyesindeyken içindeki hücreler hızla bölünerek çoğalmaya başlar. Blastokist döneminde embriyo içerisinde yaklaşık olarak 120 hücre bulunmaktadır.

Transferden birkaç gün sonra embriyonun etrafındaki zona pellüsida isimli koruyucu tabaka ortadan kalkar ve bundan sonra rahim dokusuna tutunma süreci başlar. Ülkemizde aynı anda en fazla 2 blastokist transferi yapılabilmektedir.

Bu da aynı zamanda çoğul gebelik riskinin önüne geçilmesini sağlar. En fazla iki embriyo transferi tüp bebek tedavisi ve çoğul gebelik ile kafasında soru işareti olan çiftlerin tedaviye daha sıcak bakmasını sağlamaktadır.

Blastokist Transferinin Avantajları

Blastokist transferi çok daha kolay bir işlemdir. Embriyonun üçüncü günde transfer edildiği durumlarda fallop tüpüne bırakılması gerekmektedir. Ancak blastokist transferinde embriyo direkt olarak rahme yerleştirilir. Bununla beraber hamilelik oluşma şansı da çok daha fazladır.

Blastokist transferinin bir diğer önemli avantajı ise bu dönemde yapılan implantasyonlarda genetik testler çok daha tutarlı ve doğru sonuçlar vermektedir. Bu sayede daha kaliteli embriyoların transfer edilmesi sağlanırken aynı zamanda doğan bebekte sağlıklı bir şekilde hayatına başlayabilmektedir.

Transfer edilen iki ya da üç günlük embriyoların bazı durumlarda beşinci günden itibaren gelişimi durur. Bu da tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olur. Blastokist tedavisinde ise böyle bir risk bulunmamaktadır.

Blastokist Transferinin Dezavantajları

Blastokist transferinin en büyük riski laboratuvarda döllenen yumurtaların hiçbirinin bu döneme ulaşamamasıdır. Böyle durumlarda tedaviye yeniden başlanması gerekmektedir. Ancak bunun olup olmayacağı daha önceden tüp bebek tedavisi yaptırmamış olan çiftlerde bilinemez.

Kültür ortamında daha uzun süre kalan embriyolar bazen strese maruz kalarak büyümeyi bırakır. Böyle bir durumla karşılaşan çiftlerin bir sonraki denemelerinde embriyo transfer işlemi genellikle üçüncü günde gerçekleştirilir. Kültür ortamında daha az kalan embriyolar daha az stres yaşayarak gelişmeye rahimde devam edebilmektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
08:59