Azospermi Nedenleri Ve Tedavi Başarı Oranı

Momart

Azospermi Nedenleri Ve Tedavi Başarı Oranı

Farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilen en az iki spermiyogram testinde herhangi bir sperm hücresi rastlanmaması, azospermi olarak değerlendirilmektedir. Azospermi ile kriptospermi sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Kriptospermi hastalarının menisi içerisinde çok az da sperm hücresine rastlanmaktadır. Ancak azospermi olan hastalarda hiç sperm hücresi bulunmaz. Ancak bu durum, hastaların kesinlikle baba olmayacağı anlamına gelmez.

Azospermi Nedir?

Azospermi, meni içerisinde herhangi bir sperm hücresi bulunamaması durumudur. Günümüzde erkek kaynaklı kısırlıkların yaklaşık %10’unda azospermiye rastlanmaktadır. Azospermi doğuştan olabildiği gibi sonradan da edinilebilmektedir. Erkeklerde çok farklı nedenlere bağlı olarak azospermi görülür. Günümüzde uygulanan ameliyat yöntemleri ve gelişmiş tüp bebek tedavileri sayesinde azospermi hastaları da baba olabilmektedir.

Azospermi Belirtileri Nedir?

Azospermi büyük çoğunlukla herhangi bir belirtiye neden olmaz. Çoğu hasta ancak çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra azospermi hastası olduğunu öğrenmektedir. Çoğunlukla doğal yollarla gebeliğin oluşmadığı çiftler tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine başvurmayı tercih ettiğinde kısırlığın nedenini öğrenmek için yapılan testler sonrasında azospermi teşhisi konmaktadır. Azospermi nadir olarak cinsel isteksizlik, ereksiyon bozukluğu, yüzde veya vücutta kıl kaybı gibi belirtilere yol açabilmektedir.

Azospermi Türleri Nelerdir?

Azospermi kendi içerisinde tıkanıklığa bağlı ve tıkanıklığa bağlı olmayan olmak üzere iki ana gruba ayırılır. Azospermi rahatsızlığının tedavisi hastalığın türüne göre değişiklik gösterir.

Tıkanıklığa Bağlı Azospermi

Tıkanıklığa bağlı azospermi, vas deferens, epididim ya da üreme sistemindeki başka bir bölümde tıkanıklık ya da bağlantı olmaması durumunda ortaya çıkan azospermi türüdür. Bu hastalarda sperm üretimi mevcuttur ancak tıkanıklık yüzünden meni örneğinde ölçülebilecek sperm hücresi bulunmaz. Bu gibi bir durumda sorunun kalıcı olarak düzeltilmesi de sperm toplama tekniklerine başvurulması da mümkün olabilmektedir.

Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Azospermi

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi durumunda ise sperm üretimi kötü durumdadır ve meni içerisinde fark edilecek sayıda sperm üretimi yoktur. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi rahatsızlığını tedavi etmek daha zor olabilmektedir. Ancak günümüzde gelişmiş ameliyat yöntemleri sayesinde hastaların direkt olarak testisinden canlı sperm örneği alınabilmektedir.

Azospermi Nedenleri

Pek çok farklı faktör azospermiye neden olabilmektedir. Genetik bozukluklar, radyasyon ya da kimyasallara maruz kalma, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, varikosel, hormonal değişiklikler tıkanıklığa bağlı olmayan azospermiye neden olmaktadır. Tıkanıklığa bağlı azospermi nedenleri arasında ise epididim de enfeksiyona travmaya ya da nadir görülen genetik problemlere bağlı olarak görülen tıkanıklıklar, vas deferens veya sperm kanalı tıkanıklığı, tıkanıklığa bağlı azospermi nedenleri arasında bulunur.

Azospermi Tanı ve Tedavisi

Azospermi tanısı için genellikle iki farklı zamanda sperm örneği alınır ve spermiyogram testi yapılır. Ayrıca bazı kişilerde hormon testi ya da üreme yollarının bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile görüntülenmesi gerekebilmektedir. Tıkanıklığa bağlı azospermi rahatsızlıklarında mikro cerrahi yöntemler ile tıkanıklığın açılması mümkündür. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi de ise hastalığın varikosel kaynaklı olması durumunda varikoselektomi ameliyatı yapılır. Ameliyat olan varikosel hastalarının %40’ının menisinde sperme rastlanmaktadır. Tıkanıklığa bağlı olmayan azosperminin tedavi edilemediği durumlarda ise tüp bebek tedavisinde kullanılmak için baba adayının testislerinde sperm örneği aranır. Burada canlı sperm bulma ihtimali oldukça yüksektir. Mikro Tese gibi gelişmiş uygulamalar sayesinde tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastaları baba olma şansı yakalayabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Azospermi İlaçla Tedavi Edilir Mi?

Bazı erkeklerde sperm üretim bozukluğuna bağlı azospermi görülür. Kısaca hipo hipo olarak da bilinen hipogonadotropik hipogonadizm kaynaklı azospermi durumunda ilaçla tedavi mümkün olabilmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen hipo hipo hastalığı cinsiyete özgü üreme hormonlarının üretilmemesi durumudur. Genellikle cinsel isteksizlik ya da küçük testis gibi belirtilere neden olan hastalık genellikle ileri yaşta fark edilmektedir. Hormon tedavisinin süresi kişiden kişiye değişse de tedavi sonunda sperm çıkışı mümkün olabilmektedir.

Azospermi Önlenebilir Mi?

Genetik problemlere bağlı olarak gelişen azospermi hastalığını önlemenin herhangi bir yolu yoktur. Diğer durumlarda ise kesin olmamakla beraber azospermi de iyi yönlü ilerleme görülebilmektedir. Radyasyona maruz kalmaktan kaçınma, özellikle kasık bölgesini çok sıkı ve çok sıcak tutan iç çamaşırlarından uzak durma, kasık bölgesine hasar almadan kaçınma ya da sperm üretiminde probleme yol açabilecek olan ilaçlardan uzak durma azospermiyi önleme konusunda yardımcı olabilmektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
14:21