Normal Doğum

Normal doğumda hiç kimse doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını bilemez. Doktorların verdikleri tarihler ise referans noktası olarak kabul edilir.
Momart

Normal doğumda hiç kimse doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını bilemez. Doktorların verdikleri tarihler ise referans noktası olarak kabul edilir. Doğum bu tarihten üç hafta önce ya da iki hafta sonra gerçekleşebilir. Ancak bazı belirtiler yavaş yavaş doğuma yaklaşıldığının habercisi olarak kabul edilir.

Bebeğin başının pelvise düşmesi, rahim ağzından kahverengi akıntı gelmesi, ishal, amniyotik kesenin boşalması, ve kasılmalar doğum yaklaştığının belirtileridir. Doğum genellikle amniyotik kesenin boşalmasını takip eden 24 saat içerisinde gerçekleşir. Kasılmaların 10 dakikadan daha kısa aralıklarla meydana gelmesi de doğumun başladığının bir göstergesi olarak kabul edilir.

Doğumun Aşamaları

Normal doğumun gizli, aktif ve geçiş olmak üzere üç farklı aşaması bulunur. İlk aşama olan gizli evre en uzun ve yoğunluğu en az olanıdır. Bu aşamada bebeğin doğum kanalından geçebilmesi için serviksin genişlemesine yardımcı olan kasılmalar daha sık hale gelir. Ancak rahatsızlık hissinin en az olduğu evredir.

Aktif aşamada ise rahim boynu hızlı bir şekilde genişlemeye başlar. Bu süreçte meydana gelen her kasılma sırtta ya da karında şiddetli ağrıya ya da baskıya neden olur. Geçiş aşamasında ise rahim boynu genişliği 10 santimetreye ulaşır. Bu evrede meydana gelen kasılmalar çok güçlü, avı verici ve daha sıktır. Her 3 - 4 dakikada bir meydana gelen kasılmalar yaklaşık olarak 60 - 90 saniye sürer.

Doğum

Serviks tamamen açıldığında doğum gerçekleşmeye hazırdır ve bu durumda anne adayının ıkınması istenir. Kasılmaların şiddeti ile birlikte itme bebeği doğum kanalı boyunca iter. Bebeğin kafasında yer alan yumuşak noktalar onun dar kanaldan geçmesini kolaylaştırır. Bebeğin doğumundan sonra ise son aşamaya gelinir.

Bu aşamada ise bebeği rahim içinde besleyen doku olan plasenta dışarı atılır. Plasentanın dışarı atılması ile beraber doğum sonuçlanır. Doğum sonrasında göğüslerde hassaslık, hemoroid, aniden aşırı sıcak basması ya da üşüme, tuvaleti kaçırma gibi şeylerin meydana gelmesi son derece normaldir.

Kasılmalar rahim eski boyutuna dönünceye kadar doğumdan bir kaç gün sonraki dönemde kasılmaların meydana gelmesi son derece normaldir. Bu kasılmalar özellikle emzirme esnasında görülür.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
20:56