Kadınlarda Kısırlık Tedavisi

Momart

Kadınlar İçin Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda kısırlık belirtileri arasında en çok görülen belirti, bir yıllık düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiden sonra normal yollardan hamileliğin oluşmaması şeklinde görülür. Ayrıca adet döngüsünün 35 günden uzun sürmesi ya da 21 günden kısa sürmesi, düzensiz olması veya ardışık şekilde görülmemesi de yumurtlamada bir problem olduğunun işaretidir.

Kadınlarda Kısırlık Testi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda kısırlık tanısının konabilmesi için uygulanacak çeşitli testler vardır. Bu testler genellikle kısırlığın nedenine göre farklılaşır. Kadınlarda kısırlık testlerinden bir tanesi ovulasyon testidir. Bu test reçetesiz satılan bir testtir ve evde uygulanabilir. Ovulasyon testi ile yumurtlamadan hemen vücuttaki lutinizan hormonu seviyesi kontrol edilir. Ovulasyondan hemen sonra salgılanan progesteron da kısırlık testinde kullanılmaktadır. Kandaki progesteron seviyesi üreme sağlığı hakkında bilgi verir.

Rahimdeki rahatsızlıklardan şüphelenilen durumlarda ise histerosalpingografi uygulanır. Bu işlemde rahme boyar madde verilerek bölgenin röntgeni çekilir. Bu şekilde rahimde, fallop tüplerinde ya da yumurtalıklarda tıkanıklık ya da yapışıklık olup olmadığı kontrol edilebilmektedir. Histerosalpingografi dışında pelvik ultrason, histeroskopi ya da sonohisterogram gibi üreme sistemindeki rahatsızlıkların tanısının konabilmesi için uygulanabilmektedir.

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kadınlarda kısırlık tedavisi kısırlığın nedenine, hastanın yaşına, ne kadar süredir kısırlığın olduğuna ve hastanın tercihine göre değişiklik göstermektedir. Kısırlık karmaşık bir rahatsızlıktır ve bazı durumlarda tedavisini fiziksel, psikolojik ya da maddi açıdan zorlayıcı olabilmektedir. Ayrıca tedaviler genelde ayrıca planlanması gereken bir süreçtir.

Hormon problemlerinde doğal hormonların işlevini yerine getirecek olan folikül uyarıcı hormon ya da luteinizan hormon ilaçları kullanılmaktadır. Hormon tedavisi aynı zamanda yumurta üretimini de tetikler. Bu sayede daha fazla sayıda ya da daha kaliteli yumurtalar üretilebilir.

Üreme sistemini oluşturan organlarda meydana gelen bozukluklar ya da rahatsızlıklar tedavi edildiğinde bazen kısırlık da ortadan kalkabilmektedir. Ancak kalıcı hasar olduğunda bu pek mümkün olmamaktadır. Bu bozuklukların tedavisi için en etkili yöntem cerrahi müdahaledir. Laparoskopik ya da histeroskopik olarak gerçekleştirilen bu yöntemler ile rahim anatomisindeki şekil bozuklukları düzeltilebilir, endometrial polipler alınabilir ya da rahimdeki yapışıklıklar giderilebilmektedir.

Kadınlarda kısırlık tedavisi için bir diğer seçenek de yardımcı üreme tedavileridir. Açıklanamayan kısırlık nedenlerinde ya da kadınlarda kısırlığa neden olan hastalıkların tedavi edilmesine karşın kısırlığın devam etmesi durumunda bu yöntemler kullanılır. Aşılama ve tüp bebek en etkili yardımcı üreme tedavileridir. Gelişmiş teknikler sayesinde kısırlık görülen çiftlerin büyük bir kısmı tüp bebek sayesinde bebek sahibi olabilmektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
05:18