Mikro TESE Ameliyatı Kaç Kez Tekrarlanabilir?

Momart

Mikro TESE Ameliyatı Kaç Kez Tekrarlanabilir?

Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi, spermatogenez yetmezliğine bağlı olarak meni içerisinde sperm hücresi bulunmaması durumudur. En ciddi erkek kaynaklı kısırlığı türüdür ve çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Azospermi en yaygın görülen erkek kısırlığı nedenidir. Ancak günümüzde mikro TESE ameliyatı gibi seçenekler sayesinde tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarının da baba olma ihtimali bulunmaktadır.

Mikro TESE Nedir?

Mikro TESE, tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi hastalarında uygulanan bir sperm arama operasyonudur. Bu işlemde direkt olarak testis dokusu içerisinde canlı sperm hücresi aranmaktadır. Mikro TESE ameliyatı ile elde edilen canlı sperm, tüp bebek tedavisinde kullanılarak kısırlık problemi yaşayan çiftlerin bebek sahibi olmaları mümkün hâle gelmektedir.

Mikro TESE Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Mikro TESE ameliyatı, genel anestezi ile uygulanan bir mikro cerrahi uygulamasıdır. Ameliyat için skrotumun ortasından bir kesi açılır ve içerisinde sperm olma ihtimali bulunan tübüller mikroskop ile detaylı olarak incelenir. Sonrasında ise içerisinde canlı sperm hücresi olabilecek doku örnekleri alınır ve mikroskop ile kontrol edilir. Bu işlem sperm örneği bulunana kadar tekrarlanır. Bulunan örnek tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere ayrıştırılır, gerektiği takdirde dondurulur. Sonrasında ise açılan kesiler dikiş ile kapatılır. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir.

Mikro TESE İle Azospermi Tedavisi

Gelişmiş bir yöntem olması nedeniyle mikro TESE ameliyatı oldukça risksiz ve kolay bir ameliyattır. Ancak ameliyat esnasında sperm arama işlemi biraz uzun sürebilmektedir. Mikro TESE ameliyatı yaklaşık 2 – 2,5 saatlik zaman diliminde tamamlanır. Her ne kadar ameliyatın kendisi minimal invaziv bir yöntem olsa da uzun sürmesi nedeniyle lokal anestezi yerine genel anestezi tercih edilmektedir. Mikro TESE ameliyatı oldukça güvenli bir işlemdir. Ameliyat kesisi çok küçük olduğu ve skrotum hızlı iyileşmeye yakın bir bölge olduğu için hastalar kısa sürede gündelik hayata kaldıkları yerden devam edebilirler. Ameliyat sonrasında birkaç gün ağrı kesici kullanılması gerekebilmektedir.

Mikro TESE Ameliyatına Girmeden Önce Başarı Oranını Tahmin Edebilir miyiz?

Mikro TESE ameliyatı öncesinde sperm bulma ihtimali kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastanın genel sağlık durumu, hormon dengesi, tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi altında yatan neden gibi pek çok faktör başarı oranını ciddi biçimde etkilemektedir. Bu nedenle ameliyat öncesinde kesin bir başarı oranından bahsetmek çok mümkün olmamaktadır. Biyo mevcut testosteron oranı düşük olan kişiler için hormon replasmanı tedavisi gerekebilmektedir. Bu şekilde mikro TESE ameliyatı ile testislerde canlı sperm bulma şansı yükselebilmektedir. Testosteron hormonunun normal seviyelere gelmesi azospermiyi tamamen tedavi etmese de testislerde sperm üretimi ile uyarılabilmektedir.

Mikro TESE Ameliyatının Genel Başarı Oranı Nedir?

Her ne kadar ameliyat öncesinde bireysel bir başarı oranında bahsedilmesi mümkün olmasa da mikro TESE ameliyatı için genel bir başarı oranından bahsetmek çok yanlış değildir. Genel olarak mikro TESE ameliyatlarında canlı sperm hücresi elde etme ihtimali %60’lara kadar çıkmaktadır. Ancak canlı sperm hücresinin elde edilmesi başarılı bir hamilelik olacağı anlamına gelmez. Tüm bunlara ek olarak mikro TESE cerrahisindeki başarı oranının cerrahi deneyimle yakından ilgili olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmasıdır.

Mikro TESE Ameliyatı Hangi Durumlarda Tekrarlanır?

Mikro TESE ameliyatının başarısız olması durumunda ameliyat ikinci kez gerçekleştirilebilir. Ancak iki ameliyat arasında 6 – 12 ay arasında dinlenme süresi bulunmalıdır. Bu süre tamamlandıktan sonra ikinci mikro TESE ameliyatının herhangi bir sakıncası yoktur. İlk mikro TESE ameliyatında sperm hücresi bulunmaması ikincide de bulunmayacağı anlamına gelmemektedir. İlk ameliyatında canlı sperm hücresine rastlanmamış hastaların bazılarında ikinci ya da üçüncü ameliyatında sperm hücresi bulunabilmektedir.

Mikro TESE Ameliyatı Kaç Kez Tekrarlanabilir?

İlk mikro TESE ameliyatında sperm hücresi bulma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak canlı sperm bulma işlemi başarısız olduğunda ameliyat tekrarlanabilmektedir. Hastalara toplamda 3 mikro TESE ameliyatı önerilmektedir. Ancak üçten fazla mikro TESE ameliyatı olan hastalar da bulunmaktadır.  Mikro TESE ameliyatıyla da sperm hücresi bulunamaması durumunda çiftler için yapılacak başka bir işlem bulunmamaktadır.

Tekrarlayan Mikro TESE Ameliyatı Zararlı mıdır?

Mikro TESE ameliyatı, minimal invaziv bir yöntemdir. Ameliyat alanı mikroskop ile kontrol edildiği için çevre dokulara zarar verme ihtimali oldukça düşüktür. Bu nedenle oldukça güvenli bir ameliyat olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan ameliyatın durumu hastaların genel sağlık durumuna, tıkanıklığa bağlı olmayan azospermiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
09:56