Hamilelik Belirtileri (En Önemli 3 Belirti)

Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlayabilirsiniz? Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edin!
Momart

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için yumurtanın bulunduğu konum önemlidir. Döllenme, regl periyotları arasında, kanama sonladıktan sonraki iki gün içerisinde gerçekleşir. Fallop tüpünde yer alan yumurta, milyonlarca spermden yalnızca biriyle döllenebilir. Döllenme süreci gebeliğin ilk adımıdır. Bu sürecin ardından hamilelik belirtileri yavaşça ortaya çıkmaya başlar.

Gebe kalındığı andan doğuma kadar ki süreye prenetal dönem denir. Üç evreye ayrılan gelişim sırayla; Ovum evresi, Embriyo evresi ve Fetüs evresidir. Ovum evresi gebeliğin birinci ve ikinci haftasını ele alır. Üçüncü ve sekizinci haftalar ise embriyo evresindeki süreçtir. Fetüs dönemi ise hamileliğin üçüncü ayından doğuma kadar ki süreyi gösterir.

Prenetal evrelerde hamilelik belirtileri farklılık gösterebilir. Döllenmeden sonra ovum evresinde bile gebeliğe dair tahmin yürütmek mümkündür. Adet gecikmesi bu dönemde gözlenmez. Fakat ikinci haftanın sonuna doğu mide bulantıları ve fiziksel değişimler belirtilerin başlangıcıdır. Ancak anne adaylarının gebelikten şüphelenmeleri beşinci haftalara kadar uzayabilir.

İlginizi Çekebilir;

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Hamilelik süreci, hem fiziksel hem de psikolojik sağlık açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bu dönemde kadın vücudu birçok değişime uğrar. Hamilelik belirtileri birinci ve ikinci hafta kendini göstermeye başlasa da gebelik genellikle dördüncü haftada fark edilir.

Annenin adet döngüsündeki gecikme ve mide bulantıları artık iyiden iyiye artmıştır. Bunun sonucunda gebelik testi yapılır. Bazen yanlış sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Kan tahlili gebelik hakkında sizlere garanti bir sonuç verir.

Hamileliğini öğrenen anne adayları ilerleyen süreçlerde dikkatli olmalıdır. Özelikle zayıf metabolizma ve bağışıklık sistemine sahip kadınlar, beslenme düzenine dikkat etmelidir. Sebze ve meyveleri çiğ tüketmek yerine haşlama şeklinde yemek hamile birey için önemlidir. Bilinçsiz ilaç tüketimi normal hayatta olduğu gibi hamilelikte de olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Fetüs anne karnında sürekli gelişim halindedir. Bu bağlamda hem annenin sağlığı hem de fetüsün gelişimi için bu dönemde ilaç tüketimi en aza indirgenmelidir. Ek olarak stres faktörü de gebe kadınlar için oldukça önemlidir. Anne adayları üzüntü, yorgunluk ve stres yaratabilecek durumlardan kaçınmalıdır.

Hamilelikte Öne Çıkan İlk 3 Belirti

Sperm ve yumurtanın fallop tüpünde döllenmesinden sonra anne adaylarında çeşitli gebelik semptomları ortaya çıkar. Biyolojik süreçlerin en önemlisi olan hamilelik belirtileri oldukça fazladır. Bireyin vücudunu, tanıması prenetal dönem için oldukça önemlidir. Gebeliğin ilk haftası östrojen ve progesteron hormonundaki artış göğüslerde büyüme ve hassasiyete neden olur.

Adet döneminden önce de görülen bu belirtiler fazla dikkate alınmayabilir. İlerleyen süreçlerde değişen ağrı, karında şişlik ve halsizlik son aylarda yoğun olarak hissedilir. Ancak döllenme sonrası kadınlar hamile olduğunu üç belirti doğrultusunda fark eder.

Adet Gecikmesi

Kendine özgü olan vücudumuzu ne kadar iyi tanırsak alınan kararlar daha sağlıklı olacaktır. Hamilelikte de bu nokta oldukça önemlidir. Prenetal dönem boyunca anne adaylarının çoğunda adet görülmez. Kanama olarak adlandırılan bu olay bazen döllenen zigotun tutunmasını işaret eder. Fakat adet kesilmesinin hamilelik belirtileri arasında olması unutulmamalıdır. Düzenli olarak gerçekleşen bu olayın sebebi endometrium da bulunan kalınlaşmanın atılmasıdır. Ancak kalınlaşan rahim duvarına döllenen hücre gelirse adet denilen süreç gerçekleşmez.

Hafif Kanama (İmplantasyon) ve Akıntı

Gebe olan kadınların bazılarında kanamalar olabilir. Bu hamileliği göstermenin yanı sıra dış gebeliğe de işaret edebilir. Hamileliği gösteren kanamaya implantasyon yani tutunma kanaması da denir. Döllenme sonrasında rahme inen zigota tutunup implantasyon kanamasına sebep olması hamileliğin ilk belirtisidir. İmplantasyon regl kanamasında daha az ve kısa sürelidir. Halk arasında “üstüne görme” olarak adlandırılır. Eğer bu süreç ağrılı ilerliyorsa dış gebelik gerçekleşebilir. Bunun için kadın doğum doktoru tarafından muayene olmanız gerekir.

Fiziksel ve Duygusal Değişim

Gebeliğin ilk üç ayında yoğun olarak hissedilen duygusal ve fiziksel değişimler ilk haftalarda da gözlemlenebilir. İkinci haftadan sonra göğüsün karıncalanması ve hassasiyet fiziksel değişimlerden yalnızca biridir. Koku hassasiyeti, vücut sıcaklığında artış ve meme uçlarında koyulaşma hamilelik belirtileri arasında yer alır. Ayrıca duygulardaki ani değişimlerin üstüne adet gecikmesi eklenince gebelik testi yapılır. Evde yapılan bu testin Beta HCG hormonuna bağlı hamilelik hakkında bilgi verir.

Momart
Sizi arayalım Formu doldurun, en kısa süre içerisinde size geri dönüş sağlayalım
Momart
Momart
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Momart
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
04:14