Yumurta Dondurma Nedir?
Bu yöntem temelde yumurtalıklardan alınan yumurtaların döllenmeden dondurulması ve daha sonra kullanılmak üzere özel şartlar altında saklanması olarak ifade edilebilir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte gebelik ihtimali azalmaktadır. Bunun temel nedeni yaşa bağlı olarak yumurta kalitesinde düşüş yaşanmasıdır. Ancak yumurta dondurma yöntemi ile kadınlar ilerleyen yaşlarda da çocuk sahibi olabilirler. Pek çok farklı durumda yumurta dondurma işlemi tavsiye edilmektedir.
Yumurta Dondurma İşlemi Neden Yapılır?
Hamile kalmak istemeyen ancak fikrini değiştirebileceğini düşünen kadınlar için yumurta dondurma işlemi sık önerilen bir seçenektir. Yumurta dondurma hamile kalmaya engel olabilecek bir hastalığın tedavisi söz konusu olduğunda da tercih edilen bir yöntem olma özelliği taşır. Kanser teşhisi alan ve kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedaviler görmesi gereken kadınlar tedavileri sonrasında hamile kalabilmek için bu işlemi yaptırabilirler.
Kişinin erken menopoz endişesi varsa ya da yumurta rezervinin azalmasına neden olabilecek sağlık sorunları bulunuyorsa yumurta dondurma işlemi yaptırması önerilmektedir. Bu işlemin erken dönemde yapılması kaliteli yumurta toplanması açısından önemlidir. 35 yaş öncesinde toplanan yumurtalar daha kaliteli olacağı için işlemin erken dönemde yapılması gerekir.
Evlenmemiş kadınlar ilerleyen yıllarda evlenmek ve çocuk sahibi olmak isteyebilme ihtimalleri doğrultusunda, yaşa bağlı olarak gebe kalamama gibi bir durum ile karşılaşmak istemedikleri takdirde, yumurta dondurma işlemi yaptırabilirler.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bu uygulama öncesinde adet dönemi ile birlikte başlayan bir ilaç tedavisi yapılır. Tedavinin amacı toplanmaya uygun yumurta sayısının artmasını sağlamaktır. 10 günlük bir süreçte yumurtaların gelişimi izlenir ve toplanabilecek büyüklüğe ulaşan yumurtalar için çatlatma iğnesi olarak adlandırılan iğne yapılır ve 36 saatlik bir süre sonunda yumurtalar toplanır.
Dondurulan Yumurtalar Ne Kadar Saklanabilir?
İlk yumurta toplama işleminden sonra yumurtaların saklanma süresi 12 aydır. 12 ayın sonunda sürenin uzatılması için yumurta dondurma işlemi yapan kişinin tekrar izin vermesi gerekir. 5 yıl boyunca yıllık izinlerle yumurtalar korunabilir. Eğer 5 yıldan fazla süren bir saklama talebi varsa Sağlık Bakanlığından onay alınması gerekmektedir.